Începând de anul acesta comunitățile locale vor putea accesa fonduri europene prin Grupurile de Acțiune Locală. Primarul Paul Mursa – primvicepreședintele GAL Rediu-Prăjeni vrea să atragă 150 000 de euro, bani europeni, pentru modernizarea centrului comunei.
La finele anului trecut pe 13 decembrie s-a emis autorizatia de functionare pentru Asociatia Grupul de Actiune Locala Regiunea Rediu-Prajeni care are o populatie de 33871 persoane, 100% din mediul rural. Teritoriul GAL Rediu-Prăjeni are în componență 8 comune din județul Iași (Movileni, Rediu, Plugari, Românești, Vlădeni, Șipote, Gropnița, Valea Lupului) și comuna Prăjeni din județul Botoșani. În cadrul acestui GAL există doar o comună, Românești, care are sub 2000 de locuitori, 4 comune între 3000-4000 de locuitori, 3 între 4000-5000 locuitori și doar comuna Șipote are peste 5000 de locuitori.
În urma alegerii structurii de conducere s-a stabilit ca președinte să fie primarul comunei Movileni, liberalul Cristian Râmbu și primvicepreședinte primarul comunei Plugari, Paul Mursa. Ceilalți 3 vicepreședinți sunt primarul comunei Românești – Adrian Ciobanu, Vasile Necula și Valentin Iftode.
“Pentru că fondurile europene vor putea fi accesate începând cu anul 2014 în cea mai mare parte prin Grupurile de Acțiune Locală, am vrut ca comuna Plugari să fie printre primele comunități în cadrul GAL Rediu-Prăjeni și să putem atrage cât mai mulți bani europeni pentru dezvoltarea comunei și susținerea inițiativelor persoanelor private din comună de a dezvolta afaceri cu fonduri nerambursabile”, a declarat primarul Paul Mursa.
Prin Grupul de Acțiune Locală Rediu-Prăjeni pot beneficia de finanțări cu bani europeni nu doar primăriile ci și persoanele fizice sau juridice domiciliate în cele 9 comune. Proiectele se pot depune pe următoarele Măsuri: 1.1.1., 1.1.2.,1.2.1., 1.2.3., 1.4.1., 1.4.2., 2.2.1., 3.1.2., 3.1.3. și 3.2.2.
Valoarea fondurilor europene ce pot fi atrase de către fiecare comună din GAL este 150 000 de euro pentru primărie și alți 100 000 de euro finanțări pentru persoanele private.
Deși primarul Paul Mursa i-a chemat pe localnici la întrunirile regulate privind accesarea de fonduri europene prin GAL Rediu-Prăjeni, s-au depus până acum doar 2 proiecte pe Măsura 1.4.1. Sprijinrea fermelor de semi-subzistență.
Pentru anul 2014, primarul Mursa urmărea întocmirea unui proiect eligibil pentru atragerea de fonduri europene în valoare de 1 milion de euro pentru dezvoltarea și modernizarea comunei Plugari, dar din cauza litigiului pe care comuna îl are cu APRDP Iași, primăria nu poate aplica pentru această finanțare.
“Datorită procesului în curs pe care-l avem cu APRDP Iași nu vom putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea și modernizarea comunei. Deși ne propusesem să aplicăm anul acesta pentru cei 150 000 de euro pentru a pune la punct centrul comunei, suntem blocați și riscăm să nu putem accesa nici în următorii 10 ani banii europeni dacă pierdem procesul cu alimentarea cu apă în comună”, a spus primarul comunei Plugari.
De asemeni nici finanțarea de 150 000 de euro pe care ar fi trebuit să o acceseze comuna Plugari anul acesta nu poate fi accesată din cauza procesului privind alimentarea cu apă în comună. Administrația locală nu a renunțat însă la planurile de modernizare a comunei și își propune să amenajeze centrul comunei cu bani de la bugetul local: “Anul acesta am alocat în bugetul local o sumă de bani pentru modernizarea centrului satului Plugari prin amenajarea unui kilometru de alee pavata dotată cu bănci care va fi iluminată cu panouri de iluminat moderne. Vrem prin această investiție să înfrumusețăm centrul comunei și să creștem gradul de siguranță prin reabilitarea și modernizarea iluminatului public”, a încheiat primarul liberal.