Home » Stiri » 9 mai – Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial 1945

9 mai – Ziua Europei, Ziua Independenţei proclamată în 1877 şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial 1945

Proclamarea independentei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranitatii otomane.

In acea zi memorabila, Mihail Kogâlniceanu, declara in Parlamentul tarii: ‘suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare’. Independenta astfel proclamata trebuia consfintita si aparata pe câmpul de lupta spre a putea fi impusa forţelor militare turceşti si recunoscuta apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se refera la ziua de 9 mai 1945, zi in care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obtinut victoria impotriva Germaniei naziste, punând astfel capat celei mai pustiitoare conflagratii din istoria continentului european.

Cel de al treilea eveniment este ZIUA EUROPEI – ‘Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie’.

Fragment din textul propunerii prezentate de ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi.

Nu e nimic mai placut in a trai intr-o lume in care nu conteaza de ce nationalitate esti, ce rasa, religie, apartenenta politica sau culoare a pielii ai. Acest loc prielnic pentru orice om de pe pamant este Europa, unde orice persoana este respectata si pretuita!

Europa este o lume in care fiecare stat este diferit dupa traditii, limba, caractere; insa in acelasi timp Europa este o lume in care toti sunt uniti si solidari unul fata de altul!

Doresc cu prilejul acestei zile sa va felicit pe toti cei care, traiesc si muncesc in cadrul Uniunii Europene si construiesc zi de zi o Europa mai prospera, mai dezvoltata si mai buna!
LA MULTI ANI EUROPA!



Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *