Home » Anunturi » Informații privind acordarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde conform O.U.G. nr. 115/2020, completată prin O.U.G. 174/2020

Informații privind acordarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde conform O.U.G. nr. 115/2020, completată prin O.U.G. 174/2020

În conformitate cu dispozițiile art.3 alin 1 din O.U.G. nr.115/2020, modificată prin O.U.G. nr.174/2020, a fost aprobată Schema națională de sprijin pentru persoanele vârstnice și pentru persoanele fără adăpost, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde (S.N.S.P.V.P.A).

Beneficiari conform OUG nr. 115/2020 sunt:

1. Persoanele care au împlinit vârsta de 75 de ani sau peste această vârstă, care beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari sau alte drepturi prin legi cu caracter special, plătite prin case teritoriale de pensii. În cazul în care destinatarii finali beneficiază de mai multe indemnizaţii sau venituri din pensii aflate în plată, iar valoarea cumulată a acestora depăşeşte valoarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari (800 lei), aceştia nu beneficiază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde;

2.Persoane/familii fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate și familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale.

Sursa de finanțare a programului:

– Fondurile europene prin Programul operațional POAD 2014-2020, fiind decontate în limita bugetului disponibil pentru această măsură.

Coordonatorul programului și organizații partenere:

– Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de beneficiar,

– Instituția Prefectului și autoritățile pubice locale, în calitate de organizații partenere.

Atribuțiile autorităților locale

Autoritățile publice locale, prin structurile cu activitatea de asistență socială:

– identifică, întocmesc și își asumă listele cu destinatarii finali, cu evidențierea separată a acestora,

– actualizează lunar listele și le transmit Instituției Prefectului, pentru a fi centralizate la nivel de județ

– distribuie cardurile către beneficiari după ce le recepționează de la Instituția Prefectului.

Specificații ale tichetelor sociale electronice pentru mese calde:

– Valoarea nominală este de 180 de lei/lună, valoare care poate fi actualizată anual prin Hotărâre a Guvernului;

– Nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar;

– Pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru achiziţionarea serviciilor de servire a mesei calde pentru care au fost emise.

– Se alimentează lunar, exclusiv cu valoarea tichetelor sociale;

– Nu poate să fie diminuată în niciun mod această valoare.

tichet social masa calda

Distribuția tichetelor sociale electronice pentru mese calde:

– Ministerul Fondurilor Europene asigură distribuirea tichetelor sociale de la unitatea emitentă către Instituţia Prefectului;

– Instituţiile Prefectului distribuie tichetele sociale către autorităţile administraţiei publice locale de pe raza teritorială unde îşi au domiciliul destinatarii finali împreună cu informaţiile necesare privind lista unităţilor afiliate care servesc masa caldă;

– Autorităţile administraţiei publice locale transmit destinatarilor finali tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde împreună cu informaţiile necesare privind lista unităţilor afiliate care servesc masa caldă pe raza teritorială unde aceştia îşi au domiciliul sau reşedinţa ori în a căror evidenţă a administraţiilor publice locale se află. Acestea sunt luate în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială cu ocazia întocmirii listelor.

– Pentru destinatarii finali nedeplasabili, autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv prin serviciile publice de asistenţă socială, sau unităţile afiliate unde îşi au domiciliul sau reşedinţa destinatarii finali nedeplasabili au obligaţia de a asigura serviciul de transport al mesei calde la domiciliul acestuia.

Distribuția tichetelor sociale electronice pentru mese calde în luna noiembrie 2020:

În data de 12 noiembrie 2020, au fost ridicate de la Instituția Prefectului – Județul Iași, un număr de 625 de plicuri (604 plicuri pentru beneficiarii pensionari și 21 de plicuri pentru beneficiarii persoane fără adăpost).

Fiecare plic, destinat unui beneficiar final eligibil, cuprinde:

– un plic (format DL sau similar) care conține card-ul pentru mese calde,

– un plic care va indica codul pin, necesar activării card-ului,

– lista / broșura unităților afiliate care accepta tichete sociale pentru mese calde.

Pe fiecare plic sunt imprimate numele/ prenumele destinatarului si adresa poștala.

Distribuția efectivă trebuie realizată pâna cel mai târziu 16 ale lunii, iar până la 22 ale lunii se va comunica Instituției Prefectului listele de distribuție a card-urilor precum, situația (lista) card-urilor nedistribuite și situația (lista) destinatarilor finali eligibili pentru care nu au fost emise/ livrate/recepționate card-uri pentru mese calde.

Termenul maxim de distributie este 60 de zile din momentul primirii, după care cardurile neridicate vor fi înapoiate Institutiei Prefectului.

Lista unităților care pregătesc și servesc/livrează mese calde și care acceptă tichete sociale pentru mese calde 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *